Zuilense buurtfitness officieel geopend!

“Dit centrum heet dan wel De Dame, maar ik zie niet één dame… Ik zie gelukkig heel veel dames!” klonk de stem van wethouder Kees Diepeveen. Net voordat hij plaats nam op een van de ligfietsen in de kersvers geopende Buurtfitness De Dame.

Hufterproof
Met één van die dames is het begonnen. Lia van der Heijde woont tegenover woon-zorgcomplex De Dame in Zuilen. Ze besefte zich acht maanden geleden dat haar overburen, de oudere buurtbewoners, erg weinig buitenkwamen. Daar moest volgens Lia verandering in komen.
Samen met STUT WijktheaDeDame-20160315201603159329ter is Lia handtekeningen gaan inzamelen om een beweegtuin te op te richten in Zuilen. Met een petitie ondertekend door driehonderd buurtbewoners diende zij een officieel verzoek in bij de wethouder.
Lia is met de wethouder in gesprek gegaan om te kijken welke mogelijkheden er waren om een beweegtuin op te zetten in Zuilen. Helaas kwam al snel naar voren dat een dergelijke plek in de openbare ruimte niet voldoende “hufterproof” zou zijn. De kans was groot dat de beweegtoestellen in de tuin zouden worden gesloopt. Vanaf dat moment kwam De Dame in beeld als alternatieve locatie.

Inmiddels was Aart Jan Voogt aangesloten bij het proces. Aart Jan is wijkadviseur bij het wijkservicecentrum van Noordwest en legde op zijn beurt de verbinding naar Mitros en Me’kaar. Mustafa Alay (sociaal makelaar bij Me’kaar) en Liesbeth Arends (projectleider De Dame Doet Het!) hebben in samenwerking met een grote groep buurtbewoners, waaronder Lia van der Heijde, de buurtfitness verder vormgegeven.

De Buurtfitness draait al vanaf half januari 2016 proef en inmiddels zijn er al veertig deelnemers die actief meedoen aan bewegen voor ouderen vanaf 55 jaar. Er zijn speciale mannen-, vrouwen en gemixte groepen. De begeleiding van de bewoners is in handen van vrijwilligers die getraind worden door professionals uit de wijk. Sociaal makelaar Mustafa Alay blijft betrokken bij het werven en begeleiden van vrijwilligers. Daarnaast zal hij zich blijven inzettenom de Buurtfitness op de kaart te zetten en bewoners uit de wijk verbinden met bewoners van De Dame.

Hollandse NootDeDame-20160315201603159368
De officiële feestelijke opening vond op dinsdag 16 maart plaats. Onder het genot van vers gebakken hapjes en heerlijke drankjes konden vele buurtbewoners de nieuwe ruimte bekijken. De opening werd druk bezocht. Met toespraken, knallen van confetti kanonnen en liederen van het koor de “Hollandse Noot” is de buurtfitness nu echt van start.

Meer informatie:
Bent u 55 jaar of ouder en heeft u ook zin om te bewegen? Of trek in een kop verse koffie of thee? U bent van harte welkom op de Doctor Max Euwestraat 64 in Zuilen!
Bel of mail Mustafa Alay: 06 46245435 mustafaalay@mekaarutrecht.nl

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather