Een week meekijken met Saskia Koster

Saskia: “Als sociaal makelaar en communicatievormgever voor Me’kaar werk ik aan een stadsie waar iedereen zich thuis voelt. Samen met buurtbewoners, collega’s en medewerkers van andere organisaties probeer ik aanzwengelaar te zijn van projecten en initiatieven. Daarnaast besteed ik een groot deel van mijn werkweek achter de computer. Ik vind het belangrijk om dagelijkse bijzonderheden zichtbaar te maken. Op die manier inspireer je elkaar, houd je goede moed en doe je eerder mee. Er zijn zoveel mooie actieve buurtbewoners die veel werk verzetten. Mijn taak is om hun werk én de rol van mijn collega’s daarbij in beeld te brengen.”

“P.S. Om jullie een blik te geven in de diversiteit van mijn werk, smokkel ik met foto’s in mijn plog. De foto’s zijn niet allemaal in één week gemaakt, maar in een paar maanden.”


Ontwerpen vanuit De SpelerDe bovenstaande foto is gemaakt in buurthuis De Speler. Vanaf deze werkplek doe ik allerlei communicatiewerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de website en social media. Ook probeer ik onze verantwoording zo goed mogelijk in beeld te brengen. Op het moment dat de foto gemaakt werd, werkte ik aan de vormgeving van een nieuwe flyer voor het Maatjesproject. In het ontwerpen van deze flyer zorg ik ervoor dat tieners en jongvolwassenen direct zien dat deze voor hun allebei bedoeld is.

Buurthuis De Speler

Op de bovenstaande foto neemt Tonnie afscheid als vrijwilligster van Buurthuis De Speler in Ondiep. Alsof ze dat in de lucht had gegooid, meldde die dag direct een nieuwe vrijwilligster zich aan. Doordat vrijwilligers zich met hart en ziel inzetten voor het buurthuis, voelen bezoekers zich welkom. Het is van belang om voor die inzet oog te hebben, zeker als sociaal makelaar. Ik vraag mij wel eens af: als iedereen zich gezien en gehoord zou voelen, hoe zou de wereld er dan uitzien?

Op bezoek in Kanaleneiland

Samen met mijn collega Tamara Erkelens en andere medewerkers van de vijf Utrechtse sociaal makelorganisaties bereiden we een themabijeenkomst voor over ouder worden in Utrecht en hoe wij daar als professionals zo goed mogelijk op in kunnen spelen. Met veel ouderen in onze stad is het belangrijk dat we doen wat nodig is, zodat het ook in Utrecht prettig oud worden is en blijft! Op de bovenstaande foto zijn we in Hart van Noord op bezoek bij Doenja Dienstverlening, in Kanaleneiland.

Blijven leren en inspireren

Over Doenja Dienstverlening gesproken; eind september vierden zij met een mooie conferentie hun 12,5 jarige bestaan. Op deze foto sta ik met Negin van den Berg. Zij doet veel communicatiezaken voor Doenja. Bij zo’n conferentie spijker ik mijn kennis bij én spreek ik veel mensen uit het sociaal domein. Doordat professionals van verschillende organisaties elkaar beter leren kennen, kunnen we sneller kennis inzetten voor de buurten.

Limonade maken in speeltuin de Duizendpoot
In vakantieperiodes val ik soms in voor mijn collega’s op onze speeltuinen. Hier is een activiteit te zien van de Van Grond tot Mond Bus in Speeltuin De Duizendpoot. Kinderen leerden zelf limonade te maken. Ik leer altijd erg veel van kinderen, omdat zij zo snel goede simpele oplossingen bedenken voor problemen. Daarom ben ik ook heel blij dat mijn collega’s bezig zijn met het opzetten van een Kinderwijkraad in Noordwest. De Nationale Kinderraad laat ook het belang zien om kinderen vraagstukken voor te leggen.

Afbreekpanden en verhalen in de Fruitbuurt

Naast het werk voor Me’kaar studeer ik aan de Nieuwe Akademie Utrecht voor beeldend kunstenaar. Wat ik op straat zie inspireert me. Ik vind het bijvoorbeeld erg intrigerend als huizen worden afgebroken. Je ziet ineens hoe zo’n huis in elkaar zit. maar er ligt ook veel geschiedenis. Bij het fotograferen van het afbreken van de huizen in de Fruitbuurt vertelden mensen mij over hoe het er was.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather