Een week meekijken met Liesbeth Meijns

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een werkweek.


Liesbeth: “Ik ben werkzaam als sociaal makelaar in Ondiep/Pijlsweerd. Ik werk vanuit buurthuis De Speler en buurthuis De Uithoek. In De Uithoek ondersteun ik vrijwilligsters die de buurtfitness en fietslessen verzorgen. Ik help hen bij de organisatie en ben aanspreekpunt voor zorgverleners en nieuwe deelneemsters. In De Speler houd ik me bezig met de Pleisterplaats; ik werk samen met actieve bewoners uit de buurt die activiteiten organiseren voor andere buurtbewoners, zoals huiskamerprojecten, breiclub en handwerkochtenden. Daarnaast help ik mensen uit de wijk graag met het opzetten van een nieuw initiatief!

Mijn eerste foto is gemaakt in buurthuis de Uithoek. De twee vrouwen op de loopband komen voor de eerste keer sporten bij de buurtfitness. Eén van hen is een bekende voor mij: een vaste bezoekster van de huiskamer in De Speler. De andere vrouw is doorverwezen door de beweegmakelaar van Harten voor Sport. Ik ga het gesprek aan met fitnessdeelnemers en vrijwilligsters, om erachter te komen of zij behoefte hebben aan bijscholing op thema’s zoals de Vreedzame Wijk of gezond leven.

De dames op bovenstaande foto komen iedere week, op maandag, samen om gezamenlijk te lunchen voor €1,00. Het is een bont gezelschap van culturen uit verschillende landen; Irak, Afghanistan, Turkije, Marokko en Nederland. Dit initiatief heet De huiskamer en maakt onderdeel uit van de Pleisterplaats De Speler. Samen met de vrijwilligers die deze activiteit begeleiden, zorg ik ervoor dat er een fijne sfeer is. Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt om mee te doen.

Op deze foto zie je Juriaan Otto en mij. Jurriaan is de initiatiefnemer van de Buurtwerkkamer op de Amsterdamsestraatweg 295. Ik heb de foto gemaakt toen ik op bezoek was voor een kennismaking. Als sociaal makelaar vind ik het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er in de wijk gebeurt, zodat ik gemakkelijk verbindingen kan leggen tussen bewoners, initiatieven en/of organisaties. Zo kunnen vragen die bij De Spelerlijn* binnenkomen gezamenlijk worden opgepakt.

Bovenstaand is een foto van de eerste fietsles na de zomervakantie. Op dit moment is er een nieuwe begeleidster aanwezig, een bewoonster van de wijk. Zij zal ook deelnemen aan een cursusdag van De Fietsmeesters, een project van Harten voor Sport. Mijn rol bij de fietslessen is zorgen voor continuïteit en aanspreekpunt zijn voor nieuwe deelnemers, die via buurtteams en andere organisaties binnenkomen. En ben ik betrokken bij het inwerken van nieuwe vrijwilligers.

Onder het genot van een “bakkie” even bijpraten en daarna soep eten die bereid is door een vrijwilliger. De foto hierboven is gemaakt tijdens de huiskamer op donderdag. Ook deze groep komt elke week samen.

*De Spelerlijn – 030-4200300 is een telefonische dienst voor kleine hulpvragen of het aanmelden van diensten. Vrijwilligers staan u te woord en weten de weg te vinden naar de sociaal makelaars en/of kunnen u doorverwijzen naar andere organisaties.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather