Een week meekijken met Jolanda van den Berg

Als Sociaal Makelaar ben ik verbonden aan Speelplaats De Kameleon, ook wel De Balk genoemd, in Pijlsweerd. Ik ondersteun daar bewoners bij het zelfstandig draaien van de speelplaats. Dit kan zijn van het mede organiseren van een activiteit tot het aanvragen van een fonds of het schoonmaken van een speeltoestel. Daarnaast help ik bewoners uit PIjlsweerd verder met een initiatief of een vraag die ze hebben. Ik maak verbindingen met andere organisaties of collega’s die ook een bijdrage aan de leefbaarheid van de wijk leveren, aan het plezierig wonen met elkaar en/of aan het welzijn van de mens. “Doen wat nodig is, in de wijk”.


Presentatie bij Buurtoverleg Pijlsweerd

Bij het Buurtoverleg Pijlsweerd in Ekko hield ik een presentatie over de ideeën die ik heb opgehaald voor Speelplaats De Kameleon. In dit overleg van bewoners, politie, woningbouw, wijkbureau en wijkraad werd aandachtig geluisterd en meegedacht over de signalen en ideeën uit de buurt.

Schone speelplaats

50/50 Green van het Leger des Heils is op donderdagochtend in de speelplaats aan het werk. Door een netwerkgesprek dat ik had op de locatie van het Leger des Heils in de buurt van de speelplaats, kwamen we met elkaar op dit idee.
Naast het onderhouden van de speelplaats prikken de mannen ook afval in de omgeving. 50/50 Green verricht onderhoudswerkzaamheden in de groensector. Zij geven mensen een zinvolle dagbesteding, ontmoetingen en toeleiding naar betaald werk. De opdrachten worden uitgevoerd onder begeleiding van Jannes, een ervaren hovenier. Hij zorgt ervoor dat alle taken goed worden uitgevoerd. Ik faciliteer de materialen, open de speeltuin en help bij de begeleiding op de donderdagochtend.
We beginnen met koffie en bespreken met elkaar wat we gaan doen. Begeleider Jannes maakt het duidelijk met visuals.

Ontdekkingstocht Pijlsweerd

Samen met actieve buurtbewoners kijken wat beter kan in Pijlsweerd Noord. Deze #ontdekkingstocht wordt een #schouw genoemd. Ik liep mee, zodat ik de bewoners kon ondersteunen en direct met hen kon meedenken.

Kerstliedjes

Buurtbewoner Gerard speelt op zijn gitaar kerstliedjes bij de kerstactiviteit voor kinderen.
Gerard kwam op het idee om kinderliedjes te komen spelen, nadat hij de oproep in wijkkrant De Noordwester had gelezen. Ik had een stukje aan de krant aangeleverd over dat de speelplaats hulp zocht van buurtbewoners. We kunnen nog steeds hulp gebruiken! 🙂

Eigen kerstversiering

Kinderen maken een mooie kerstbal voor in de kerstboom en een potje met een kerstlichtje voor op tafel of onder de kerstboom. Vrijwilliger en buurtbewoner Miranda begeleid samen met stagiairs van Leerwerkbedrijf Ondiep de activiteit.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather