Een week meekijken met Janneke Baan!

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een werkweek.


Janneke “Mijn werk bestaat voor een deel uit het werken in een speeltuin*. Ik ben pas van Ondiep-Pijlsweerd naar Zuilen verplaatst naar een andere speeltuin met andere dynamiek en andere mensen. Tijdens het maken van mijn plog was ik nog aan het afronden op mijn oude plek speeltuin Noordse Park in Pijlsweerd (deze speeltuin is inmiddels verzelfstandigd met de oprichting van een eigen stichting). Tijdens het ploggen startte ik tegelijkertijd ook op bij mijn nieuwe werkplek: speeltuin De Watergeus in Zuilen. Ook houd ik me bezig met van alles rondom de Vreedzame Wijk. Ik geef trainingen aan buurtbewoners die hun steentje bijdragen aan de wijk, ik geef les op scholen en spreek veel partijen om kennis te maken. Op die manier kom ik erachter wie allemaal in de wijk actief zijn en wonen en ondersteun ik waar ik kan!”


Deze foto is gemaakt tijdens de zesde les van een Money Knowhow traject op basisschool de Kleine Vliegenier in Zuilen. Mijn collega Sushma Bhatti en ik ontwikkelden deze lessenreeks. Tijdens deze les deelde een bewoner uit de wijk haar ervaringen met betrekking tot geldschuld aan leerlingen uit groep 8. Het was heel bijzonder om te zien dat deze bewoner zo’n open houding had tegenover de leerlingen, waardoor zij zich veilig genoeg voelden van alles aan haar te vragen.

Deze foto is gemaakt in Speeltuin de Watergeus. Voordat ik aan de slag ging in De Watergeus was mijn collega Boudewijn Roeterink in die speeltuin actief als sociaal makelaar. Om afscheid van hem te nemen hebben de kinderen samen met mij een filmpje gemaakt, boodschap ingesproken en een lied gezongen. Dit proces vormde voor mij een mooie gelegenheid om de kinderen beter te leren kennen.

Bovenstaande foto is gemaakt op Hemelvaartsdag in De Watergeus. Zoals je ziet was er een groot luchtkussen te vinden. Mijn rol in het helpen organiseren was minimaal, de vrijwilligers hadden zo goed als alles geregeld. Op de dag zelf ben ik langs geweest geweest om het één en ander te bespreken rondom veiligheid (gaat het zwembadje open, of niet?) en mee te spelen. Het

De vaste vrijwilligers Olga (links) en Sonja (rechts) van Speeltuin het Noordse Park namen op 26 mei afscheid. Het was een dag vol verrassingen en feestelijk bezoek van bewoners uit de wijk, de burgemeester, beleidsadviseur van de gemeente Jorden van Luxemburg (midden) en TV Ondiep! Samen met de sociaal ondernemers van de speeltuin heb ik de voorbereidingen getroffen voor deze dag. Van taart bestellen tot aan de genodigden e-mailen.

In De Watergeus krijgen we vaak bezoek van leerlingen van de Aboe D’aoedschool. Zo ook op het moment dat ik deze selfie gemaakt heb! Honderd kinderen en juffen rennen, rollen, springen door de tuin heen. Af en toe moet er een pleister geplakt worden, maar het is vooral gezellig met al die drukte!

* Meer weten over Janneke’s werk? Lees dit artikel op Jimenjoy.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather