Een week meekijken met Boudewijn Roeterink

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een werkweek.


Boudewijn: “Mijn werkzaamheden als sociaal makelaar zijn vrij divers, waardoor geen een werkweek hetzelfde is. In mijn werk probeer ik mijn aandacht zoveel mogelijk te richten op de ontwikkeling van het kind en de jeugd. Ik ben enorm fan van spelen, daarom gun ik het kinderen met minder mogelijkheden juist een beetje extra om leuke dingen te doen. Je vindt mij op verschillende plekken in Utrecht Noordwest; voor het maatjesproject (Me’kaars Maatje) zul je mij vaak treffen in buurthuis De Speler, maar ik ben minstens evenveel te vinden in buurthuis Zuilen. In Zuilen bied ik ondersteuning aan de Kidsclub en coördineer ik activiteiten voor het cultuurplan van de scholen in Zuilen.”

Speeltuin de Watergeus

Deze foto is gemaakt in de Watergeus, een speeltuin in de Geuzenwijk in Zuilen. Tot mei 2017 was ik hier vaak te vinden. Ik hielp bewoners bijvoorbeeld met het organiseren van activiteiten en hield daarnaast het pedagogisch klimaat in de gaten. En misschien wel het belangrijkste: meegaan in ritme van de dag, kletsen en spelen, zodat ik een relatie op kon bouwen met de bewoners. Dat vind ik één van de belangrijkste dingen in mijn werk. In de Watergeus heb ik erg veel geleerd van de kleine, grote, jonge en oude bezoekers! Inmiddels heeft mijn collega Janneke Baan het werk van mij overgenomen.

Buurthuis de Speler

De bovenstaande foto is gemaakt in buurthuis De Speler. Ik vind het heerlijk om af en toe mijn computerwerkzaamheden te kunnen onderbreken om meer te weet te komen over de vrijwilligers, de drijvende krachten, van dit buurthuis. Met elk hun unieke levensverhaal, grappige anekdotes en kijk op het leven maken zij het werk van mij als sociaal makelaar heel leuk!

Redactievergadering

Eén keer per maand komen de redactieleden van de website van Me’kaar bij elkaar om selfies te maken… (toevallig was mijn collega Saskia Koster ook bezig met haar plog!). Daarnaast werken we aan de ontwikkeling van de website zodat deze nog toegankelijker wordt voor zowel professionals als bewoners.

Vreedzame Wijk

Deze foto is gemaakt in de Bagels & Beans aan de Amsterdamsestraatweg; nog een voordeel van het flexibele werk van een sociaal makelaar! In dit geval was Vreedzame Wijk onderwerp van overleg. De Vreedzame Wijk is een (pedagogische) benadering, voortgekomen uit de Vreedzame School, waarmee het democratisch burgerschap van bewoners gestimuleerd wordt, bewoners een stem krijgen en conflicten constructief worden opgelost. Als sociaal makelaars proberen wij dit gedachtegoed zoveel te verspreiden door het allereerst zelf na te leven en daarnaast trainingen en voorlichtingen te verzorgen, bijvoorbeeld bij buurthuizen of de Voedselbank Ondiep.

Maatjesproject

Mijn persoonlijke trots binnen mijn werk is stiekem toch wel een beetje het maatjesproject: Me’kaars Maatje. Samen met Roos Ruggenbrink (links op de foto) coördineer ik trajecten tussen tieners (9 tot 13 jaar) en een maatje (veelal studenten). Deze trajecten zijn erop gericht om de tiener een steuntje in de rug te bieden op uiteenlopende gebieden, van vrije tijdsbesteding, sociaal netwerk tot aan communicatie. Na een succesvol seizoen te hebben gedraaid in 2016 – 2017 beginnen we nu met een nog succesvoller seizoen 2017 – 2018!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather