Vreedzame Kinderraad van start

Kinderraad-Zuilen Zuilen – Ondiep – Pijlsweerd Kinderen van zeven verschillende scholen uit Zuilen en van vier scholen uit Ondiep en Pijlsweerd zijn in maart van dit jaar gestart met de vreedzame kinderraad. De raadsleden uit Zuilen kiezen dit jaar voor: Positief met elkaar omgaan: “We leren elkaar kennen, zorgen voor elkaar en respecteren elkaar.” En in Ondiep – Pijlsweerd is er gekozen voor het thema: “Hoe zorgen we dat de wijk er fleurig en gezellig uit ziet?”

Kinderraad-OndPijlswSociaal makelaars Monique Weintré en Jan Bour van Me’kaar hebben met elf scholieren in Zuilen kwesties in kaart gebracht die op school of in hun eigen buurt spelen. En Janneke Baan heeft  met 8 kinderen uit Ondiep en Pijlsweerd vergadert.
De kwesties lopen uiteen van kinderen die elkaar discrimineren op het schoolplein tot te hard rijden in de straten van hun buurt of rotzooi op straat.

Wijkmanifest Vreedzame WijkWijkmanifest
De groep heeft de kwesties getoetst aan het Vreedzame Wijkmanifest dat in 2012 door kinderen, sociaal makelaars en Carolien Verhoef van de CEDgroep is opgesteld. Aan de hand van het manifest is de keuze gemaakt om het thema positief met elkaar omgaan uit te lichten.

Een volgende stap die de raad op zich neemt is om samen met docenten en scholieren van hun school acties te bedenken om deze kwestie aan te pakken. In mei en juni zullen zij samen met iedereen van hun school deze acties uitvoeren. We gaan ervan uit dat de gemiddelde hoeveelheid opstekers dit jaar flink zal toenemen!

Mediatraining
Woensdag 28 mei is de Stedelijke Kinderraad. Op die dag debatteren alle kinderraden in het gemeentehuis. Burgemeester Jan van Zanen zit het debat voor. Om dit zo goed mogelijk te doen en goed te letten op je houding en hoe je je presenteert hebben deze kakelverse raadsleden een mediatraining gekregen van Firmamedia.

De Stedelijke Kinderraad is live te volgen van 13.00 tot 14.00 uur op UStad.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather