Stapjes op weg naar een gezondere wijk

Hoe krijg je kookliefhebbers uit Noordwest bij elkaar die iets kunnen en willen bijdragen aan een gezondere wijk? Om die vraag draaide het eerste gezond koken-café in buurthuis De Uithoek, eind oktober.

Munir_tuin-UithoekIMG_4689

Vrijwilliger Munir is de initiatiefnemer van de moestuin achter buurthuis De Uithoek
foto: Saskia Koster

De Uithoek is een passende plek voor een netwerkbijeenkomst over eten: alle activiteiten in het buurthuis die met koken te maken hebben, zijn populair. En sinds kort is er een moestuin voor buurtbewoners, zodat verse producten als aardappels, bonen en tomaten praktisch binnen handbereik zijn gekomen. Het is één van de aandachtspunten voor een gezondere wijk, bleek tijdens de bijeenkomst: wanneer je initiatieven voor moestuinen en kookclubs bij elkaar kunt brengen, is een stapje naar een gezondere wijk makkelijker gezet.

Eén van de kookinitiatieven in De Uithoek gaat uit van een groep jongeren van de Opstandingskerk in Zuilen. Het gaat de kerk niet op de eerste plaats om gezond eten, maar om het verbinden van mensen, vertelden Esther Schreuder en Jouktje van Dijk. “Maar het kan geen kwaad de deelnemers te vertellen dat de ingrediënten voor de maaltijd uit de moestuin komen. En we kunnen af en toe misschien wat biologische producten kopen.”

Die aanpak past goed in de visie van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), het gemeentelijke programma achter de netwerkbijeenkomst. Bewoners van Noordwest willen immers niet betutteld worden. JOGG hoopt vooral op eigen initiatieven van bewoners die een passie hebben voor koken en wanneer die een gezond accent krijgen is dat mooi meegenomen. Een goed voorbeeld is de kookgroep van Marokkaanse vrouwen in De Uithoek. Vrijwilliger Munir zag nogal wat zoete producten op tafel staan en nam toen zelf een keer fruit mee. “Sindsdien heeft de taart plaats gemaakt voor bruin brood en fruit.”

Er kwamen nog veel meer tips op tafel tijdens de netwerkbijeenkomst, waarbij tien professionals en wijkbewoners ideeën uitwisselden. Iedereen was positief over het maken van een facebookpagina waarmee (kook)initiatieven en bewoners makkelijker vindbaar worden. Sociaal makelaar Janneke Baan toonde zich tevreden aan het einde van de avond. “Je merkt dat er veel beginnende initiatieven zijn in Noordwest en dat er al verbindingen tussen bewoners tot stand worden gebracht. Ik hoop dat deze ontwikkeling doorzet en er nog meer energie vrij komt op weg naar een gezondere wijk.”

Zonnebloem_DeUithoekIMG_4690

Een megagrote zonnebloem siert de moestuin van buurthuis De Uithoek
foto: Saskia Koster

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather