Samen bouwen, tuinieren en eten in Pijlsweerd

“Hoe ziet dit eruit?!” is wat Linde (10 jaar) vraagt wanneer ze in volle vaart op Romy, een stagiaire van speeltuin de Duizendpoot afstormt, met een potje modder in haar handen. Romy: ”Het ziet eruit als grond.” Linde reageert: ”Nee, ik bedoel meer van of het er brokkelig uit ziet…” “Nee, dat niet” Linde loopt vrolijk stuiterend terug naar haar vriendinnen en vertelt hen dat de inhoud van het glazen potje eruit ziet als “niet brokkelig.” IJverig vullen haar vriendinnen dit in op het formulier wat ze hebben gekregen van juf Nienke (Studio Raap).

Dit is een momentopname tijdens de eerste les van Bouw Je Buurttuin (BJB) in Pijlsweerd. BJB is een project tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen Basisschool de Pijlstaart, sociaal makelaars van Me’kaar rondom Speeltuin de Duizendpoot, BSO Ludens en Studio Raap.

Natuurlijk spelen

Sociaal makelaars Esther van den Berg en Hester van Soest zijn al langere tijd werkzaam in en rondom de Duizendpoot. Tijdens en tussen het spelen door zijn er voldoende momenten om met buurtbewoners in gesprek te gaan over hun wens voor de buurt. Speeltuinbezoekers en omwonenden zouden het graag een stuk groener zien; minder beton, meer planten. Tegelijkertijd merkten de sociaal makelaars dat spelen met natuurlijk materiaal bijdraagt aan het ontwikkelen van de fantasie van kinderen. Door deze signalen ontstond het idee van “natuurlijk spelen in de speeltuin”.

Om het concept van natuurlijk spelen te ervaren zijn buurtbewoners, jong en oud, samen met de sociaal makelaars op zoek gegaan naar plekken waar dat al gebeurt, zoals naar de kinderboerderij en de speeltuin Buitenwereld in Houten en Speeltuin de Kameleon in Hoograven. De droom voor de Duizendpoot was daarmee geboren: een groene speelplek waar kinderen kunnen spelen met allerlei simpele, natuurlijke elementen. Met het project Bouw Je Buurttuin wordt deze droom gerealiseerd.

Dit project is op dit moment in volle gang en de buurtuin krijgt steeds meer plantjes die omhoog schieten. Elke week wordt er een steentje aan bijdragen door kinderen van basisschool de Pijlstaart onder leiding van Nienke en door wijkbewoners. Kom je het resultaat bewonderen?

Kinderen over de veranderende buitenruimte in de speeltuin:

Vind je het leuk dat jullie een wilgenpad hebben gemaakt?
L: JA! Ik dacht eerst dat het een klein hutje was. Maar nu kan je er in lopen.

Hoe vond je het om mee te helpen bij het maken van het wilgenpad?
M: Wel leuk, maar ik heb zo hard gewerkt dat ik pijn in mijn handen kreeg (het was koud).
F: Ik heb houtsnippers geschept en met de kruiwagen gereden naar het pad. In het pad heb ik de houtsnippers verdeeld.
E: Ik heb kruiwagens heen en weer gereden en de snippers in het pad gelegd.

Waarom vind je dat leuk?
F: Ik heb het een keer in een andere speeltuin gezien, maar die is te ver weg. Daar kan ik niet zomaar naar toe. Het is leuk om zo’n pad in de speeltuin te hebben, want je kunt er van alles mee spelen.
E: Je kunt er goed verstoppertje en legertje in spelen.

Wat speel je er dan in?
F: Hotelletje!
L: Vader en moedertje
M: We kunnen een keuken maken
E: Legertje spelen en verstoppertje

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather