In memoriam Greet Baars

Op 19 april overleed Greet Baars, oprichtster van Buurthuis Rosa

Bezoekers, vrijwilligers en medewerkers van Buurthuis Rosa gaan Greet Baars missen. Als vrijwilligster zette zij buurthuis Rosa op en kwam later in dienst bij de toenmalige welzijnsorganisatie. Na haar pensionering bleef ze als actief vrijwilligster betrokken bij háár buurthuis.

Contact
Greet was een kei in het organiseren. In de Johannes Camphuysstraat startte zij samen met Helde van Vlaanderen een buurthuis voor vrouwen. Er werden activiteiten georganiseerd. Kinderen speelden onder de tafel tijdens de vrouwenactiviteiten. Ook echtgenoten van de eerste gastarbeiders in Utrecht in de jaren zeventig kwamen naar buurthuis Rosa. Voor deze groep zette zij de fiets-, naai- en taallessen op. Greet wist iedereen met elkaar in contact te brengen.
Activiteiten en cursussen die in Rosa werden gegeven werden erg goed bezocht en de thema- en feestavonden waren befaamd. Het gebouw aan de Johannes Camphuysstraat werd al gauw te klein dus verhuisde het buurthuis naar de Kanaalstraat.
Ook die locatie kon het snel groeiende aantal bezoekers niet aan en de brandweerkazerne op de Groene Weg werd in 1982 omgebouwd tot een buurthuis. In 2001 verhuisde Rosa naar het huidige adres op de Malakkastraat.

Lintje
Zij verraste iedereen als ze uit het niets in Tina Turner of Sugar Lee Hooper veranderde. Greet was voor een feestje altijd te porren en stal vaker de show bij playbackshows. Ook was ze een soort moeder Theresa. Ze zorgde voor alleenstaande vrouwen met kinderen die hulp en onderdak zochten. Kocht kleding voor mensen die het nodig hadden. Bij uitstapjes van het personeel maakte Greet voor iedereen een picknickpakket klaar. En tien jaar lang zorgde zij op 5 mei voor een grootschalige happening in Buurthuis Rosa. Ook wist Greet goed om te gaan met moeilijk opvoedbare jongeren en jong volwassenen. Zij was in voor een dolletje en kreeg van hen de koosnaam Blondie. Ze liet niet met zich sollen en gaf jongeren op tijd grenzen aan. Voor al haar goede werk ontving zij een lintje.

We zullen zorg blijven dragen voor haar Buurthuis Rosa

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather