Kom erbij en schuif aan

Sociaal makelaar Tamara Erkelens is al langere tijd actief rondom het project Samen Noordwest (Samen Ondiep/Pijlsweerd), wat valt onder de samenondpijlparaplu van Samen In De Stad. Door nieuwe netwerken te creëren tussen buurtbewoners wordt het gemakkelijker voor ouderen om op een prettige, zelfstandige manier thuis te blijven wonen. In het kader hiervan is zij aan de slag gegaan met het initiatief “Kom Erbij & Schuif Aan”, waarbij buurtbewoners uitgenodigd worden elkaar te ontmoeten en samen van een warme maaltijd te genieten.

Een onderschat probleem in Noordwest
Tamara heeft in het kader van Samen Noordwest veel huisbezoeken afgelegd bij bewoners ouder dan 65 jaar. Uit veel van deze gesprekken was af te leiden dat men nauwelijks contact heeft met anderen en nauwelijks plekken bezoeken waar anderen zijn, omdat zij daar niemand kennen. Anderen gaven aan wel contact te hebben, maar nog steeds een gevoel van eenzaamheid te ervaren. Kortom: eenzaamheid is een probleem in Noordwest. Samen met professionele partners en actieve buurtbewoners zet Tamara zet zich in om dit probleem, wat vaak onderschat wordt, tegen te gaan.

Kom Erbij & Schuif Aan
“Eten verbindt, daarom ben ik met dit initiatief aan de slag gegaan.” Op donderdag 29 september vindt “Kom Erbij & Schuif Aan” éénmalig plaats in buurtcentrum De Speler. Bewoners uit Ondiep en Pijlsweerd koken en eten gezamenlijk, waardoor er een mogelijkheid gecreëerd wordt voor het ontstaan van nieuwe netwerken en vriendschappen. “Het is mooi om te zien hoe een aantal mensen uit Ondiep en Pijlsweerd vanaf het begin tot en met de uitvoering betrokken is bij dit initiatief. Zij zijn al dagen bezig met de voorbereidingen: gerechten bedenken, boodschappen doen, flyers en uitnodigingen uitdelen.” aldus Tamara.

Week van de Eenzaamheid
Van 22 september tot 1 oktober is het de Week van de Eenzaamheid. Tamara: “Als sociaal makelaar leg ik contact tussen bewoners en organisaties die in de wijk werken (of andersom). Omdat ik veel met ouderen werk biedt deze themaweek mij de mogelijkheid om vanuit een nationaal perspectief extra aandacht te geven aan de eenzaamheid in Noordwest. Veel professionals zijn bezig met hun zogenaamde core-business, zoals het verzorgen van mensen, schoonmaken, boodschappen doen en komen hierdoor bij eenzame ouderen over de vloer. Door deze professionals uit te nodigen voor “Kom Erbij en Schuif Aan” en samen met hun cliënt deel te nemen aan het diner hoop ik de drempel voor de ouderen lager te maken om gebruik te maken van deze ontmoetingsplek.”


Wat: Samen een warme maaltijd eten
Wanneer:
Donderdag 29 september
Tijdstip:
12:30 uur
Waar:
De Speler, Thorbeckelaan 18C in Ondiep
Kosten:
1,00 euro
Aanmelden via Tamara Erkelens (06-39 56 39 44). In overleg met Tamara is het mogelijk om thuis opgehaald te worden.

Klik hier om de uitnodiging te bekijken: Uitnodiging voor bewoners “Kom erbij en schuif aan!”

Logo_coalitie_clean_RGB logo-kom_erbij-blauw-zonder_festival logo-week-tegen-eenzaamheid-2016-jpg

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather