Huiswerkklas in de Halve Maan buurt

Kinderen van alle leeftijden uit de Halve Maan buurt zijn in de zon op een plein aan het spelen. Ondertussen staat een andere groep om de bakbrommer van Roos de Ridder (KERS) heen en zijn zij verse groentewraps in allerlei soorten kleuren en maten aan het maken. De bakbrommer is één van de zes activiteiten die Roos uitgevoerd heeft bij het Herderplein, dankzij een aanvraag van buurtbewoners, Me’kaar en KERS bij het wijkservicecentrum Noordwest.
Samen met een groep moeders is sociaal makelaar Latifa Bali ondertussen druk bezig de ruimte binnen klaar te maken voor de volgende activiteit; de huiswerkklas. “Jongens, meisjes! Huiswerkklas gaat beginnen” klinkt de stem van Latifa door de buurt. Binnen een mum van tijd staat er een rij leerlingen uit groep vijf tot en met acht klaar om zich aan te melden.

Halve Maan buurt is een stukje Utrecht wat bij weinig mensen bekend is. Dit gebied ligt in het westen van de subwijk Oog in Al, waar Me’kaar actief is als sociaal makelorganisatie. Het is een stadsdeel waar het begrip “multicultureel” tot zijn recht komt met het oog op de vele, verschillende achtergronden van haar inwoners. Herderplein huiswerkklas beloning_regels
Latifa is al een aantal maanden actief rondom het Herderplein, waar Pandje 1 en Pandje 2 gevestigd zijn. Beide zijn locaties in de buurt waar verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals taalles, spelmiddagen, gezamenlijk koken en eten. Sinds oktober 2015 is er op iedere woensdag- en vrijdagmiddag een groep kinderen te vinden die hard aan het werk is  voor school. Op die middagen vindt er namelijk huiswerkbegeleiding plaats voor deze jonge buurtbewoners.

“De huiswerkklas is zo’n succes omdat de kinderen zich hier op hun gemak voelen. Geen vraag is te dom en de kinderen voelen dat ze zichzelf kunnen zijn op deze plek. Sommigen proberen zelfs binnen te komen terwijl ze geen huiswerk hebben. Dan moet ik ze helaas wegsturen, want er moet hier echt serieus gewerkt worden.” aldus Latifa. Als sociaal makelaar geeft ze aan blij te zijn dat zij deze verbindingen kan leggen tussen kinderen, vrijwilligers, stagiaires en ouders. “Ondanks dat deelname aan de huiswerkklas 50 eurocent  per keer kost, blijft iedereen komen. Er is een enorme vraag in deze buurt naar dit soort activiteiten, omdat veel van deze kinderen op school moeilijk mee kunnen komen.” De opbrengst van deze activiteit wordt opgespaard zodat buurtbewoners in samenwerking met de sociaal makelaar educatieve uitjes uitjes kunnen organiseren, zoals een dagtrip naar het NEMO museum in Amsterdam. Latifa: “Dankzij een fondsaanvraag via de Rabobank is het mogelijk om dat soort educatieve uitjes te realiseren. Ook heeft de Rabobank het mogelijk gemaakt dat we allerlei materialen konden aanschaffen, zoals laptops, pennen, papier, enzovoort. Doordat wij deze materialen op locatie hebben, is de drempel voor kinderen nog lager om in te stappen. Ze hoeven in principe niks mee te nemen om aan de slag te kunnen, behalve hun huiswerk”.

Leerlingen die zich opgeven voor de huiswerkklas worden begeleid door vrijwilligers en stagiaires. De vrijwilligers weten de huiswerkklas veelal te vinden dankzij een vacature die de sociaal makelaar heeft uitgezet bij de Vrijwilligerscentrale. StagiHerderplein huiswerkklas Younes Mohamedaires komen bij de activiteit terecht via hun school, bijvoorbeeld het Christelijk Gymnasium of het Leidsche Rijn College maar ook van de PABO of de Hogeschool Utrecht. Kinderen komen met een concrete hulpvraag binnen. Zo lukte het Wassim (12) bijvoorbeeld niet om met breuken te werken op school. PABO studente Luna heeft hem de juiste begeleiding kunnen geven, waardoor hij nu niet meer achterloopt op school. In een brief (zie onderstaand) heeft hij opgeschreven wat de huiswerkklas voor hem betekent.

Latifa hoopt de huiswerkklas nog een lange tijd in stand te kunnen houden. Als sociaal makelaar beweegt zij zich als rode lijn door dit proces en neemt de rol aan die nodig is. De ene keer is dit de rol van jeugdwerker, stagebegeleider of pedagogische coach voor ouders. “Het belangrijkste is om in gesprek te blijven met alle betrokkenen, zodat je continue op de wens van de bewoners kan blijven aansluiten en daar op de juiste manier op kan anticiperen.”

Tijdstip: 16:30 tot 18:30
Adres: Herderplein 21, Utrecht
Kosten: 0,50 per middag

brief Wassim

 

Brief van deelnemer Wassim over zijn ervaringen met de huiswerkklas in Pandje 2.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather