Gezamenlijke reis langs levensfasen

levensboeken‘Zo, dat zijn weer heel wat mooie herinneringen voor het boek’, sluiten we deze dinsdagochtend af. Het fotoalbum slaat dicht, het schrijfblok verdwijnt in de tas, een groet bij de voordeur beantwoordt met enthousiaste zwaai. ‘Tot volgende week!’

Tussen april en juni bezocht vrijwilliger Isabelle Zumbrink (35) wekelijks mevrouw van Hoorn-Plooy (80). Mevrouw van Hoorn blikte terug op haar liefdevolle, sociaal bewogen en creatieve leven tot nu toe. Haar herinneringen deelde ze met Isabelle, die ze opnam en vervolgens uitschreef.
Voor het project ‘Levensboeken’ koppelen de Utrechtse Vrijwilligerscentrale en welzijnsorganisatie Me’kaar oudere Utrechters aan een vrijwilliger die gedurende zo’n drie maanden geregeld op bezoek komt om te luisteren naar het levensverhaal. Daarvan maken ze een boek met foto’s en verhalen: een prachtig document vol herinneringen, dat de oudere kan bewaren en delen met (klein)kinderen.
‘Gebeurtenissen krijgen een plek, soms zelfs met een nieuwe ontdekking. Een nieuw inzicht op een familierelatie waarin je ineens voelt hoe belangrijk deze eigenlijk was op dat moment in je leven’, vertelt mevrouw van Hoorn.

Jeugddroom
Isabelle schreef in haar tienerjaren al graag verhalen en gedichten. Een jaar terug besloot ze stappen te zetten richting haar jeugddroom: schrijfster worden. ‘Door onder meer mee te werken aan sociale en culturele projecten waarin schrijven centraal staat, werk ik aan mijn schrijfvaardigheden’, vertelt Isabelle. ‘Het contact met mevrouw van Hoorn is plezierig, haar openheid vind ik hartverwarmend. Zij heeft straks een levensboek met haar herinnering en voor mij is het een fijne ervaring met het schrijven van herinneringen tot een boeiend verhaal’.
Momenteel werken Isabelle en mevrouw van Hoorn aan het samenstellen van het levensboek. De uitgeschreven herinneringen checken ze samen op data en inhoud, mevrouw van Hoorn verzamelt materialen uit haar vele bewaardozen en schitterende fotoalbums en Isabelle maakt een eerste dummy van het levensboek. In de dummy komen de herinneringen samen met de portretfoto’s, stamboom, diploma’s, creatieve portfolio, logo’s van werkgevers, het spaarboekje, trouwfoto’s en veel meer.
Halverwege de zomermaanden is het levensboek van mevrouw van Hoorn gereed. Dan sluiten ze hun gezamenlijke reis langs allerlei levensfases af.

Open
‘Mocht je ook willen deelnemen’, zegt mevrouw van Hoorn, ‘dan is het belangrijk om je open te stellen voor het vertellen van je verhaal. Om er een levensecht boek van te maken deel je lief & leed in je boek. Ook steek je zelf energie en tijd in details van je verhaal zoals het vinden van beeldmateriaal en het checken van data en plaatsnamen. Dit alles bij elkaar maakt het straks een prachtig boek met mijn eigen levensverhaal’.

Vind je het leuk om te schrijven, kun je goed luisteren en goed overweg met ouderen? Ben je in staat om de verhalen van de oudere tot een mooi geheel te maken in een boek? En ben je creatief, geduldig en handig met (tekstverwerken op) de computer? Word dan vrijwilliger voor Levensboeken!

Je kunt je aanmelden via sociaal makelaar Liesbeth Meijns
liesbethmeijns@mekaarutrecht.nl
06 24983453

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather