Eten verbindt ouderen

Ondiep – Eten verbindt! En dat is precies waar de sociaal makelaars van buurtcentrum De Speler op in spelen. Sinds kort kunnen ouderen eens in de maand op maandagavond een warme maaltijd met elkaar nuttigen die door vrijwilligers wordt bereidt. Tijd nemen om samen te zijn en samen te eten is een sleutel in het tegengaan van vereenzaming. Het helpt ouderen bij een gezond eetpatroon. In gesprek met senioren horen sociaal makelaars regelmatig dat eten zonder anderen vaak gepaard gaat met snel en gemakkelijk eten.

Van lunch naar diner
Tijdens het huiskamerproject op een donderdag vraagt een mevrouw waarom er geen initiatief is om ‘s avonds met elkaar te eten naast verschillende andere sociale eettafels overdag. Een aantal anderen springen haar bij. Liesbeth, sociaal makelaar, vraagt hierop door en hoort dat deze ouderen het fijn vinden om ook gezamenlijk te dineren. In je uppie thuis nemen deze senioren daar toch minder tijd voor. Liesbeth peilt bij vrijwilligers hoe zij hierin staan en meteen maken zij enthousiast een plan om eens per maand op maandagavond met elkaar te eten. Om de beurt gaat een groep vrijwilligers koken, elk op hun eigen manier. Er is ruimte voor persoonlijke aanpak en dat merk je in de sfeer.

Liesbeth spreekt ook andere groepen ouderen in De Speler aan, zoals de deelnemers aan de breiclub en de bingo. Het is mooi dat er kleine gesprekjes ontstaan over avondeten. Liesbeth merkt dat ouderen elkaar informeren en meevragen en zo ontstaat er animo.

Ontmoeting
Nog geen maand later – het is maandagavond en acht ouderen zitten gezamenlijk aan de dinertafel. Normaal gesproken ontmoeten senioren van bijvoorbeeld de breiclub niet de deelnemers van de huiskamer, maar op deze avond vinden ze elkaar. Er klinkt een gezellig geroezemoes.  Er wordt over ditjes en datjes gepraat, maar ook serieuze onderwerpen komen aan de orde, zoals ziekte en omgaan met verlies.

Praktische informatie
Elke laatste maandag van de maand om 17.00 uur is iedereen van harte welkom! Wel is het nodig om je van tevoren op te geven bij Liesbeth Meijns, tel. 06 24 98 34 53.

Tijd: maandag 17.00-19.00 uur
Kosten: € 3,50.

Wil je meer weten over de initiatieven rondom eten in de Speler? Klink dan hier.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather