Een week meekijken met: Mustafa Alay

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een bepaalde periode.


“Ik ben Mustafa Alay. Tijdens mijn werk ben ik te vinden in allerlei verschillende buurten in Utrecht West. Door mij te richten op het versterken van de sociale cohesie, de leefbaarheid van de buurt te optimaliseren en bewoners activeren zelf mee te doen in hun wijk hoop ik steeds een stapje dichterbij het einddoel te komen; iedere bewoner een veilig gevoel te geven in de wijk waar hij of zij woont.
Met de foto’s uit deze plog laat ik je graag zien welke stappen ik als sociaal makelaar de afgelopen tijd heb gezet.”

plog-mustafs-1
Deze foto is gemaakt bij het Herderplein, in de wijk Oog in Al. Wethouder Lot van Hooijdonk kwam op bezoek om te spreken met mensen uit de wijk over het wonen in de Halve Maan buurt. Als sociaal makelaar heb ik mensen uit de wijk uitgenodigd en geactiveerd deel te nemen aan dit gesprek. Bewoners die hierbij aanwezig waren vonden het erg fijn dat er naar hun verhaal geluisterd werd. Ik ben blij dat ik hier een rol in kan spelen als sociaal makelaar.

plog-mustafa-2
Op 2 mei 2016 is er een voetbalkooi geopend in het Verdomhoekje, op wens van bewoners uit de wijk. De bovenstaande foto is op die feestelijke dag gemaakt. Aan deze gebeurtenis is een hoop vooraf gegaan. Als sociaal makelaar ben ik met mensen uit de wijk in gesprek gegaan, om te kijken hoe we er samen voor konden zorgen dat die voetbalkooi er zou komen. Zo is er een groep kinderen langs de deuren gegaan met een handtekeningenactie, die door meer dan 150 mensen ondertekend is.

plog-mustafa-3
In Lombok vindt ieder jaar een rommelmarkt plaats. Op de markt van 2016 mocht ik WijkConnect promoten. WijkConnect is een match making platform voor iedereen uit West; inwoners en professionals, zowel commercieel als non-profit. Als sociaal makelaar ben ik coördinator van WijkConnect in West en houd ik me onder andere bezig met de in- en externe promotie en organiseer ik informatiebijeenkomsten voor mensen uit de wijk.

plog-mustafa-4
Op deze foto zie je Ingrid Wolff (Gemeente Utrecht) en mij, in het Stadskantoor. Wij hadden hier een overleg over een buurtfeest wat had plaatsgevonden in de Halve Maan buurt: Elkaar Ontmoeten. Dit feest was georganiseerd door een bewoner (Laura Nolte) uit de wijk, om mensen uit de wijk met elkaar in contact te brengen. Mijn rol was het ondersteunen van Laura in de organisatie van dit feest, bijvoorbeeld meedenken over het dagprogramma, verzorgen van het promotiemateriaal, draaiboek maken, aanvragen van een budget via het initiatievenfonds en vergunningen regelen.

plog-mustafa-5
Mijn werk staat vaak in het teken van ontmoeting. Zo ook in buurthuis de Uithoek, waar een groep Turkse dames uit de wijk drie keer per week samenkomt. Voordat zij hier samenkwamen, waren ze veelal in speeltuin de Duizendpoot te vinden. De speeltuin bleek niet de ideale plek te zijn voor hun activiteit, dus ben ik met hen in gesprek gegaan om tot een nieuwe plek te komen. De activiteit verloopt bijna geheel zelfstandig, ik heb enkel de ruimtes gereserveerd en ervoor gezorgd dat zij een kastje hebben waar ze hun spullen kwijt kunnen.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather