Een week meekijken met Esther van den Berg

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een werkweek.


“Mijn naam is Esther van den Berg. Als sociaal makelaar werk ik in en vanuit Speeltuin de Duizendpoot, in de 1e Daalsebuurt in Pijlsweerd. De speeltuin is een plek waar iedereen welkom is, van 0 tot 99 jaar. Als ik in de speeltuin aan het werk ben, probeer ik een veilige, warme plek voor iedereen te zijn; een tweede thuis. Ik sluit in mijn werk aan bij wat nodig is op dat moment. Daarom zien mijn werkdagen er nooit hetzelfde uit en weet je nooit hoe de dag zal lopen. Graag geef ik jullie een kijkje in mijn werkweek.”

mehmet
Op deze foto zitten Mehmet en ik aan de keukentafel in de speeltuin. Mehmet is één van onze vast bezoekers. Na zijn werk in de keuken van de Hogeschool Utrecht komt hij buurten in de Duizendpoot. Hij vertelt ons over zijn dag, zingt liedjes, maakt tekeningen.. en helpt ons altijd met opruimen. Mehmet heeft vaak wat extra aandacht nodig, daarom probeer ik voor hem wat extra aandachtstijd vrij te maken.

dakplatanen
Op deze foto worden er dakplatanen geplant in de speeltuin. De Duizendpoot is, net als 21 andere speeltuinen uit de stad, onderdeel geweest van een grootschalig onderzoek van de gemeente Utrecht. Het onderwerp van dit onderzoek was de toekomst van de speeltuinen. Het hart van de toekomst van speeltuin de Duizendpoot ligt in het Present werken. Daarnaast zien buurtbewoners een rol weggelegd voor de speeltuin in het vergroenen van de wijk. Aan mij en mijn collega Hester van Soest de opdracht om van deze droom werkelijkheid te maken.

houtsnippers
Stap voor stap wordt onze speelplek steeds groener en speelt natuurlijk spelen een grotere rol. Op de bovenstaande foto is er 8 kuub aan houtsnippers gestort in Speeltuin de Duizendpoot. Deze houtsnippers vormen het begin van een wilgenpad dat de bewoners, Hester en ik willen aanleggen in de speeltuin.

sinterklaas
Op deze foto zie je dat Sint en zijn pieten op bezoek waren in de Duizendpoot,  tijdens het Sinterklaasfeest. Dit feest wordt voor een groot deel georganiseerd door vrijwilligers. Zij willen daarbij graag ondersteuning hebben van een professional, bijvoorbeeld bij het indienen van een aanvraag bij het initiatievenfonds. Ik help hen waar nodig en zij helpen Hester en mij wanneer dat nodig is; een mooie wisselwerking.

subteam
Deze foto heb ik gemaakt in De Speler, tijdens een subteamoverleg met mijn collega’s uit Ondiep en Pijlsweerd. Als sociaal makelaar is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er gebeurd in de wijk, waar je collega’s mee bezig zijn, en wat er nog gedaan moet worden rondom ons werk. Daarom komen we één keer in de maand samen ervaringen, signalen, ideeën en werkzaamheden uit te wisselen.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather