“Sport is competitie, maar zorgt ook voor broederschap!”

IMG_20160612_163139

Oudere buurtbewoners genieten van een driegangendiner op de Zuilense Tennis Club

Zestig ouderen uit Zuilen, Ondiep en Pijlsweerd hebben genoten van een uitje naar de Zuilense Tennisclub (ZTC). Een hapje buiten de deur eten is voor sommigen senioren best lastig. Ger van Uden, een actieve bewoner besefte zich dat. Hij nam het voortouw en regelde samen met de Zuilense Tennisclub, Me’kaar en geld uit het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht een etentje in het kader van ‘Zuilen Open 2106’. Elke avond van het toernooi ‘Zuilen Open 2106’ dat plaatsvond van 11 tot en met 19 juni werden ouderen opgehaald met een personenbus en na afloop veilig thuisgebracht.

IMG-20160615-WA0005

Leden van de ZTC begeleiden de buurtbewoners naar de tennisclub

Het jaarlijkse open tennistoernooi van de Zuilense Tennisclub is niet alleen een sportieve aangelegenheid, maar er wordt ook ingezet op een sociaal element. Van ouderen wordt in deze tijd veel verwacht. Dus wilde ZTC zich inzetten voor deze vaak kwetsbare groep. Als gevolg van veranderingen in de zorg blijven ouderen langer thuis wonen. Zij kunnen minder makkelijk een beroep doen op professionele hulp en ondersteuning. Er komt minder vaak iemand over de vloer, waardoor gezelligheid en samenzijn ook steeds verder weg van hen komen te staan.

Samen in de Stad
Om weerstand te bieden aan deze ontwikkeling, werken AxionContinu, U-Centraal en Me’kaar in de wijken Noordwest en West aan het opzetten van sociale netwerken rondom deze buurtbewoners. In Noordwest heten deze projecten SamenZuilen en SamenOndiep/Pijlsweerd. In het kader van deze projecten zijn jonge mensen uit de wijk via huisbezoeken in contact gebracht met ouderen. Tijdens deze bezoeken is er onderling gesproken over welke hulp er nodig is voor de buurtbewoner om zo lang mogelijk, met een goed gevoel, zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Screenshot 2016-06-13 at 13.26.55Buiten de deur eten
Uit deze gesprekken tussen jong en oud kwam naar voren dat veel ouderen nauwelijks meer buiten de deur eten. Veel ouderen vinden dat jammer. Een van die buurtbewoners die veel op huisbezoek is geweest, heeft contact gezocht met het bestuur van de Zuilense Tennis Club (ZTC). Jaarlijks organiseren zij een tennistoernooi en voegen naast een sportieve uitdaging ook een sociaal element toe.

Het bestuur van de tennisclub bedacht samen met initiatiefnemer Ger van Uden een gratis driegangendiner op het tennispark. ZTC nodigde senioren uit die zelfstandig wonen, maar niet makkelijk zelf op stap gaan.
In samenwerking met sociaal makelaar Tamara Erkelens en met een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente werd dit idee mogelijk gemaakt.

Ook helpen?
Wilt u ook iets betekenen voor senioren in uw buurt of
informatie over het project Samen in de Stad, dan kunt contact opnemen met:
Tamara Erkelens voor SamenZuilen en Samen Ondiep/Pijlsweerd
tamaraerkelens@mekaarutrecht.nl
06 39 56 39 44
of
Ouafaa Ziani en/of Latifa Bali voor SamenWest
ouafaaziani@mekaarutrecht.nl
06 41 83 30 46
latifabali@mekaarutrecht.nl
06 81 03 28 49

Klik hier voor informatie over de Zuilense Tennisclub

“Sport is competitie maar zorgt ook voor broederschap. Het brengt jong en oud 
met elkaar in contact, op die manier hopen wij mee te bouwen aan en het 
verbeteren van de leefbaarheid in de wijk Noordwest”  aldus het bestuur van ZTC.

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather