Een dag meekijken met Me’kaar: Hester van Soest

Benieuwd naar wat een sociaal makelaar of sociaal beheerder nu eigenlijk doet? In dit bericht vindt u iedere twee weken een “plog” van een medewerker van Me’kaar; een fotoblog. Deze bestaat uit een stukje tekst en een reeks foto’s die gemaakt zijn gedurende een werkdag.


Een weekje meekijken met: Hester van Soest
Zomervakantie 2016 in en om speeltuin de Duizendpoot. Er staat een globaal programma op de planning, en verder laten mijn collega’s, de buurtbewoners en ik de dag vormen door wat er op ons pad komt, of wat er nodig is.
Vaak als ik me voorneem dag te doen wat er op mijn planning staat, komt er iets tussen waardoor we moeten improviseren. Bijvoorbeeld een bezoekje van een oud bezoekster van de speeltuin, of het weer is omgeslagen of er heeft zich iets voorgedaan in of om de speeltuin wat acute aandacht vergt: luisteren, bellen, repareren, opruimen, organiseren, bemiddelen, oplossen… De moeilijke zorgelijke en ingewikkelde hulpvragen laat ik even voor wat ze zijn maar die zijn er wel degelijk.”PLOG foto Hester 1

Oud bezoekster van de speeltuin komt de hele dag buurten. Er is veel te delen uit haar leven, mooie leuke ontroerende en bijzondere ervaringen. Ze blijft de hele dag en speelt met de kinderen die in en uit lopen. Met plezier luister ik naar haar verhalen en halen we herinneringen naar boven.

PLOG foto Hester 2

Samen met drie kinderen ben ik op weg naar de stad om ballen te kopen van het geld wat op de betaalpas van het initiatievenfonds staat. Als sociaal makelaar heb ik het vertrouwen van de ouders om de kinderen mee op stap te nemen. Verder heb ik hen ondersteund in het aanvragen van het geld via het wijkbureau, zodat er een tof vakantieprogramma neergezet kan worden.

PLOG foto Hester 3

Met een grote groep kinderen en ouders uit de Duizendpoot ben ik op bezoek bij speeltuin de Kameleon. Het doel van dit uitstapje was de bewoners te laten ervaren hoe het is om in een “Natuurspeeltuin” te spelen, omdat we met de Duizendpoot ook de ambitie hebben een groenere speelplek te worden. Aan de hand van een groot, stedelijk onderzoek (gesprekken met bewoners, gemeente ambtenaren, collega’s, noem maar op) hebben we een werkplan opgesteld om deze groene stip op de horizon te bereiken.

PLOG Foto Hester 4

Bioscoop in de Duizendpoot! Eerst alles voorbereiden, met wat hulp van de kinderen. De ruimte donker maken, laptop aansluiten op de beamer en dit weer aan de geluidsinstallatie en boodschappen doen bij de Albert Heijn. Ondertussen komt er van alles tussendoor. De klusjesman van de gemeente komt een nieuw slot aanschaffen, er wordt er door ouders verzorgers van alles gevraagd en worden de kinderen steeds ongeduldiger wanneer de film begint…

PLOG foto Hester 5

De gesprekken met grote en kleine mensen, bijna dagelijks, zijn niet te fotograferen. Terwijl dit een belangrijk onderdeel van mijn werk is.De meeste gesprekken vinden in de speeltuin plaats en soms tijdens de afwas of een rondje wandelen in de speeltuin of in de buurt. Soms is het gesprek genoeg en hebben mensen weer lucht en ruimte om verder te kunnen en soms overleg ik en doen we samen een aanvraag bij een instantie, instelling of organisatie voor hulp, structurele zorg of een maatje en soms help ik om bijvoorbeeld financiële steun of hulp bij de administratie.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather