Me’kaar in 2013 – Portiekcafé

ArchiefMe’kaar in 2013

Opleiding Portiekcafé voor een sociale buurt

Het Portiekcafé is een rijdend café dat gerund wordt door kinderen. Het café trekt de wijk in. Kinderen nodigen buurtbewoners uit voor koffie, thee of limonade én een praatje. Als Portiekcaféhouder heb je een belangrijke taak. Het is de bedoeling om jouw eigen buurt socialer en meer vreedzaam te maken! Je moet dus al je sociale vaardigheden inzetten, zodat iedereen zich welkom voelt bij het café. Ook heb je jouw eigen creativiteit en fantasie nodig om het project tot een succes te maken.

Portiekcafe

Als je hier aan mee wil doen, meld je dit op school of aan een sociaal makelaar uit jouw buurt. Tijdens school krijg je les van een sociaal makelaar, maar na school ga je met het Portiekcafé aan de slag.
Je leert samen te werken met jouw groepje. Jullie bepalen zelf wie welke taken op zich neemt. Tijdens de lessen wordt regelmatig in groepjes gewerkt, maar wie er in het groepje zit wisselt, zodat je met alle kinderen een keer samenwerkt.

Jullie leren hoe je een gesprek met een onbekende aan kunt gaan en oefenen dit in een rollenspel. Daarna gaan jullie met de sociaal makelaar de buurt in om bewoners te interviewen voor een buurtonderzoek. Ook nodigen jullie zelf de wijkagent of iemand van de gemeente uit om langs te komen voor een gesprek. In dat gesprek kunnen jullie vragen stellen over jouw wijk en zijn/haar werk. Zo kan het maar net zijn, dat je de burgemeester treft op een van je Portiekcafédiensten. In juli werd de stormbaan in het Noordse Park geopend door de burgemeester, vier kinderen die net hun opleiding Portiekcafé hadden afgerond mochten de opening opvrolijken met het café! Dus geef je snel op en maak jouw buurt nog gezelliger!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather